Vrouwen in de overgang en niet-monogame relaties

Het valt mij steeds meer op dat als ik mensen spreek die mijn boeken hebben gelezen, polyamorie vaker het gespreksonderwerp is dan BDSM. Afgelopen weekend sprak ik iemand die de volledige Floor-trilogie had gelezen, zonder dat zij wist dat ze van mijn hand waren. Het einde van boek drie, meende zij, vroeg om een deel vier. Wat ze had ‘geleerd’ van mijn boeken is dat BDSM niet (persé) iets obscuurs is en vreemds is, maar ook mooi en liefdevol kan zijn. Het meeste spraken wij over polyamorie en via dat onderwerp vertelde ik haar dat ik nog heel recent was benaderd door een therapeute die veel werkt met vrouwen in de overgang, en die geïnteresseerd was in mijn boeken. Ook vrouwen in de overgang zoeken nieuwe uitdagingen geven zich juist in deze fase ook over aan bijzondere fantasieën, schreef zij. Deze therapeute heeft vervolgens (als eerste, Floor volgt) mijn boek De vrouw van de ambassadeur gelezen en vond dat zeer geschikt voor de door haar samengestelde boekenlijst.
‘Ik denk dat veel vrouwen (vooral tijdens de overgang) op zoek zijn naar nieuwe seksuele uitdagingen (eventueel buiten de deur),’ schreef zij. ‘En ik denk dat veel vrouwen ‘meer’ of ‘een andere behoefte’ aan seksualiteit en intimiteit hebben dan dat wat hun partner hen te bieden heeft (blijkt ook uit de onderzoeken die ik tijdens mijn studie deed). Wellicht hebben mannen niet in de gaten dat vrouwen een andere behoefte hebben dan zij verwachten? Mooi dat je ook schrijft dat de ambassadeur zich realiseert dat hijzelf op seksueel gebied te kort schoot in de relatie……’

Al eerder had zij me ter toelichting gemaild: ‘Wat ik tijdens mijn onderzoek (voor mijn afstuderen) ontdekte, is dat er veel vrouwen in deze fase bijzondere fantasieën hebben, in het echt of virtueel vreemd gaan (bijv via skype) om zo zin in de eigen partner te krijgen. Of juist ineens op vrouwen vallen etc. etc…  Juist omdat seksualiteit een groot issue is voor veel vrouwen, zij daar niet over durven te praten, probeer ik ook van seksualiteit het taboe te halen. Dat doe ik tijdens lezingen (laatst in Mail & Female, een vrouwvriendelijke sekswinkel in Amsterdam), geef ik workshops en start ik binnenkort met een cursus van vijf avonden.’
Mocht je daar meer over willen weten, kijk dan op haar website.

Lees over polyamorie overigens ook het artikel op de blog Marijkes Praktijken over niet-monogame relaties.

3

2 reacties

  1. Vaak gaan discussies over polyamorie en BDSM samen omdat beiden vertrekken van gelijkaardige waarden: vertrouwen, respect, eerlijkheid, open communiceren tussen (seks)partners. Vrouwen in de overgang zoeken nieuwe uitdagingen, willen graag vormgeven aan andere vormen van relatie- en seksualiteitsbeleving en willen vooral die waarden herwaarderen of geherwaardeerd zien worden. Logisch dus!

  2. Renee van Amstel

    Maar het blijft ook apart Sebastianus: een ‘echte’ sub die de overgave zoekt aan één Dom of de polyamoreuze man of vrouw die juist openheid verlangt. We hebben er al eerder over ‘gediscussieerd’. Een discussie die deels in De extase van Floor terecht is gekomen.

Leave a Comment